Bağcılar Meydanda Bilim Şenliği Başladı. 5 Gün Sürecek Bilim Şenliğinin Açılışı Bakan Işık Tarafından Yapıldı.
Bağcılar Belediyesi’nin TÜBİTAK’ın desteğiyle hazırladığı Bilim Şenliği Projesi’nin açılışı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından yapıldı. Bağcılar Meydanı’nda kurulan stantlardaki etkinliklere ilçedeki 26 okulun ilk-orta ve lise öğrencilerinin yanı sıra, Gençlik Merkezi, Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi ile Bilgi Evleri de katıldı.
Bakan Işık, açılışta yaptığı konuşmada 40 bin okulda Bilim Şenliği düzenleyecekleri müjdesini vererek, “Ülkemiz, bugün 1 milyar doları sadece bilim merkezleri kurmak için harcıyor. 30 büyük şehrimizin tamamında Bilim Merkezi yapıyoruz. Dünyanın en büyük bilim merkezlerinden birisini de İstanbul’da yapacağız.” diye konuştu.
Bağcılar Belediyesi’nin, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) desteğiyle hazırladığı ve 5 gün devam edecek olan Bilim Şenliği Projesi’nin açılışı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından yapıldı.
Programda bir konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Çağımızda güçlü olmanın en önemli yolu bilgi ve bilimdir. Eğer bilim ve teknolojiye sahipseniz güç sizdedir.” Dedi.. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin yeraltı zenginliği veya petrolü olan ülkeler değil, bilim ve teknolojide üstün olan ülkeler olduğunu vurgulayan Işık, şöyle konuştu, “Galile’nin, engizisyonda süründürüldüğü dönemden 700 yıl önce Müslüman coğrafyacılar dünyanın bir küre şeklinde olduğunu ortaya koymuşlardı. Bizim medeniyetimiz Rönesans’a da beşiklik etmiştir.”
Günümüzde Avrupa’nın bilim ve teknoloji sayesinde üstün olduğunu ifade eden Işık, “Ülkemizde, son 13 yılda büyük başarılar elde ettik. Her alanda ilerleme kaydettik. Türkiye öz güven kazandı. Ülkemiz, bugün 1 milyar doları sadece bilim merkezleri kurmak için harcıyor. 30 büyük şehrimizin tamamında Bilim Merkezi yapıyoruz. Dünyanın en büyük bilim merkezlerinden birisini İstanbul’da yapacağız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş ile birlikte çalışıyoruz. İstiyoruz ki İstanbul, dünyanın yeniden bilim merkezi olsun.” şeklinde konuştu.
“İSTANBUL DÜNYANIN BİLİM MERKEZİ OLACAK”
TÜBİTAK olarak Bilim Şenliği düzenlediklerini de anlatan Işık, Bağcılar Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlüğü ve TÜBİTAK’a teşekkür ettiği konuşmasını şöyle sürdürdü, “2016’da 40 bin okulun tamamında Bilim Şenliği düzenleyeceğiz. Çocuklarımız okullarında bilimle tanışacak. Kodlama dersini de ilkokullara koymak istiyoruz. Bilgisayarda, cep telefonunda oyun oynayan değil, aynı zamanda oyun yazan çocuklar istiyoruz. Teknolojiyi üreten olmalıyız. Bu çocuklarımıza ilkokul çağında bilimi sevdirmeliyiz. Çocuklarımızın dijital dünyanın tüketicileri değil, efendileri olmasını istiyorsak, bilim ve teknolojiye önem vermeliyiz.”
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız ise bilginin sinerjiye dönüştürülmesinin önemine dikkat çekerek, “TÜBİTAK eğitim politikalarımızı bilim politikalarıyla destekliyor. İnovasyon çağında bilimi üretmek ve bilimsel düşünceyi geliştirmek amacıyla okullarımızda çalışmalar gerçekleştiriyoruz.” dedi. İlçe Kaymakamı Erdal Çakır ise günümüzde bilginin önemine dikkat çekerek, “29 okuldan katılan öğrencilerimiz 176 proje ile bu güzel etkinlikte yer aldı” dedi.
Bağcılar Belediye Başkanı Başkan Lokman Çağırıcı ise ülkemizde yeni bir bilimsel zihniyetin gelişmesiyle teknolojinin üretimini sağlayabilecek bir alt yapı oluşturulmasının çok önemli olduğunu kaydetti. Çağırıcı, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız önemli adımlar atmakta. Başta 13 milyon civarındaki genç nüfus olmak üzere insan kaynağımızın bilim ve teknolojiyle buluşturulması gerekiyor. Öğrencilerimizi geleceğe hazırlarken sadece meslek sahibi olarak değil aynı zamanda her türlü bilgiyle donatılmış, güçlü alt yapıya sahip bireyler olarak yetiştirmeliyiz. TÜBİTAK-Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı’nca 46 yıldır düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışmasına bu yıl 13 bin 775 proje katıldı. İlginin her yıl artması güzel bir gelişmedir. Yarışmanın Sergisi geçtiğimiz hafta Engelliler Sarayımızda yapıldı.” dedi.
Bilim Şenliği Projesi ile, ilçedeki öğrencilere, öğretmenlere ve yetişkinlere “Türkiye’de Bilim” konsepti örneği sunulmuş olduğunu vurgulayan Çağırıcı, “Desteklerinden dolayı TÜBİTAK ve dolayısıyla Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.” şeklinde konuştu.
Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Yardımcısı Erol Arcaklıoğlu da ilk kez düzenlenen Bilim Şenliği’nin çocukları ve gençleri bilimle tanıştırdığını vurguladı. Arcaklıoğlu, “Milli Eğitim Bakanlığımız ile 880 civarında okulda Bilim Fuarı düzenledik. Bu yıl 3.300 okulumuza destek verdik. Robot teknolojisi hızla gelişiyor. 300 okulda da robot yarışması düzenledik.” dedi.
Konuşmaların ardından birlikte kurdele kesilerek programın açılışı gerçekleştirildi.
Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi öğrencilerinin sahnede gerçekleştirdikleri sismik gayzer, marifetli köpük ve ses bombası deneyleri dikkat çekti.
Programa AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk, İlçe Milli Eğjtim Müdürü Mustafa Yılmaz, İlçe Müftüsü Hasan Hüsnü Sula’nın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.